Обручки з діамантами

Багато наречених жадають отримати в подарунок обручку з діамантом. Діамант символізує постійність та неповторність кохання між чоловіком та жінкою. Якщо ви зупинили свій вибір на обручці з діамантом, то перш ніж придбати його, вам необхідно знати 5 характеристик якості діаманта.

1. Форма і якість огранки. Саме завдяки їй алмаз набуває властивостей діаманта, найціннішого, найтвердішого та найдорожчого з усіх дорогоцінних каменів. Існують різні форми огранки алмазів. З них 5 найпопулярніших: кругла, овальна, грушевидна, "ізумруд" (прямокутник з заокругленими кутами) і сердечком.

2. Чистота діаманта (відсутність недоліків і п'ятен на камені). Невеликі дефекти у діамантів високої якості неможливо побачити неозброєним оком. Діамант, який не має недоліків, які розпізнаються за допомогою десятикратного збільшення, вважається камнем високої якості і великою рідкістю та має велику вартість. Якщо Ви зупинили свій вибір на тому чи іншому камені, можна роздивитися його через збільшувальне скло, яке має бути в магазині.

3. Колір каменя. Іноді досить складно розпізнати справжній колір каменя, особливо при штучному освітленні. Діаманти, які мають те чи інше забарвлення, - велика рідкість і дуже дорогі. В традиційно білих каменях потрібно дивитися на чистоту кольору, ступінь його прозорості. Діамант в якому переважає жовтий тон, менш цінний ніж чистий білий камінь.

4. Загальна вага каменю визначається в каратах. Карат ділиться на сто пунктів. Вага карату дорівнює (1 ct = 0,2 грама). При врахуванні всіх характеристик самий великий камінь не завжди буде найкращим . Маленький майже бездоганний камінь може бути більш цінним ніж великий та з меншою якістю.

5. Сертифікат діаманта, який підтверджує справжності і ступінь якості. Не поспішайте засмучуватись якщо дізнаєтесь, що вибраний вами діамант - штучний, тобто "вирощений" людиною. Від цього його цінність зменшується не набагато.
Перші чотири характеристики - огранка, чистота, колір та вага - визначають вартість каменя. Бажаючи мати великий діамант можна не звертати уваги на його чистоту і колір, і навпаки, якщо є бажання купити більш бездоганний камінь, то його розмір не матиме особливого значення. Єдине, що потрібно, то це бути впевненим в якості і цінності діаманта, на якому ви зупинили свій вибір.

Характеристика діамантів.

Зазвичай це виглядає, наприклад, так: 2бр 57кр ~ 0,03 3/3. Ці цифри позначають наступне: *2бр - це кількість діамантів у виробі. *57 - кількість граней в ограновуванні одного діаманта. 57 - це класичне діамантове ограновування. Ще дуже часто зустрічається 17 - це спрощене діамантове ограновування. *кр - діамант має класичну круглу огранку.

Цифра до межі означає колір, і чим вона більша, тим більше жовтий колір має кристал. Так кольоровість 7 - це просто коричневий кристал, 5 - жовтий, 4 - жовтуватий. Потрібно сказати, що в реальному житті кольоровість 1 практично не зустрічається. Таку кольоровість привласнюють унікальним діамантам або, як то кажуть, діамантам «чистої води». Ця приказка прийшла із старовини, коли для того, щоб відрізнити діамант від підробки, випробовуваний камінь кидали в просту чисту воду. Показники заломлення діаманта такі, що якщо сам кристал не замутненний (тобто його характеристики 3/3 або краще), то у воді він не видно, неначе розчиняється.
Будь-який інший прозорий камінь має інший коефіцієнт заломлення і у воді видний. Цією властивістю діамантів до цих пір користуються контрабандисти.

Друга цифра позначає прозорість каменя. Тільки штучні камені абсолютно прозорі. Будь-який натуральний камінь має тріщини, чужорідні включення, вади, які видно тільки під лупою або в мікроскоп. Так, характеристика 8 означає, що дефекти видно неозброєним оком, 5 - видні в 10-тикратную лупи, 3 - дефект зможе побачити тільки професіонал, ну а якості 1 натуральних каменів просто не буває.

Король діамантів «Куллінан»

Вага найбільшого у світі діаманта становить 530,2 карата, а його ціна, за оцінками експертів, дорівнює вартості 94 тонн золота! Але вражає інше. Цей велетень, огранений у формі груші, – лише шоста частина гігантського алмаза «Зірка Африки», який знайшли у 1905 році в британській колонії Трансвааль. Його первісна вага – 3106 каратів. Дослідження показали, що знайдений алмаз – лише шматочок, що відколовся від іще більшого каменя неймовірних розмірів. Щоправда, «старшого брата» чудо-камінчика відшукати так і не вдалося.
Власником родовища у Трансваалі був сер Томас Куллінан, на честь якого й назвали знахідку. Алмаз був вражаючої чистоти й не мав жодного дефекту, крім невеликої тріщинки.
Його відвезли до Британії й подарували королю Едуарду VII на день народження. Але прискіпливий монарх відразу не оцінив коштовного подарунка. Він наказав розбити алмаз на частини й огранити. Цю делікатну справу довірили братам Асскор – ювелірам з Амстердама, які, перш ніж почати роботу, вивчали камінь майже шість місяців. Через чотири роки у світі з’явилося два великих, сім середніх і дев’яносто шість дрібних діамантів. Найбільший із них – «Куллінан-1» – має 74 грані і прикрашає державний скіпетр Великобританії.

Коментарі